Om e-kronan

Datum:  8 december 2017

Sverige går snabbt mot att bli ett av de första kontantlösa länderna i världen. Riksbanken har ett projekt för att undersöka om Riksbanken kan och bör ge ut en digital valuta, den så kallade e-kronan, och hur det i så fall skulle kunna gå till. En första projektrapport publicerades i september. Gabriel Söderberg, Phd, ekonom vid avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken, berättade för oss vad som sker i Sverige, i processen mot att bli ett mer eller mindre kontantlöst samhälle. Den snabba tekniska utvecklingen och förändrade betalningsmönster är en viktig förklaring. Samtidigt betonade Gabriel den ökade koncentrationen i de elektroniska betalningsströmmarna vilken kan öka sårbarheten i det finansiella systemet. Idén med e-krona ska ses som ett statlig garanterat digitalt komplement till kontanter. Men många frågor återstår, av både juridisk och teknisk karaktär, vilket gör att det dröjer sannolikt flera år innan en e-krona eventuellt kan bli verklighet i Sverige.

Ett stort tack till Gabriel för den initierade och tänkvärda föredragningen! Tack också till alla seminariedeltagare som bidrog till intressanta diskussioner kring den så viktiga frågan om möjligheter och problem med ett kontantlöst samhälle.

Datum och tid: 8 december 2017, 11:30-14:30. Lunch serveras 11:30-12:30. Seminariet börjar 12:30.
Plats: Näringslivets Hus, Storgatan 19, våningsplan 4, ta hiss. OBS. Besöksbricka finns att hämta i receptionen.

 

Dela:

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *